Lúgosítás


Lúgosítás, lúgos értrend a természetgyógyászatban, illetve az alternatív orvoslásban alkalmazott eljárás, mely az ún. „lúgos étrend” fogyasztásával kívánja csökkenteni a test folyadékainak (pl. vér, vizelet) hidrogénion koncentrációját, azaz növelni a pH-t.

Az artériás vér-pH élettani középértéke 7,4, melyet az alkalmazott speciális diéta eltol lúgos irányba (7,5, vagy afölé), és ezzel számos betegség megelőzhető, gyógyítható. A lúgos étrend hatékonyságát, eredményességét a testfolyadékok (nyál, vizelet) kémhatásának mérésével rendszeresen ellenőrzik. Természetgyógyászok szerint a lúgos étrend megelőzi és gyógyítja a rákot, a szívbetegségeket, a szervezet alacsony energiaszintjét. A fenti állításokat egyetlen orvosi tanulmány sem támasztja alá, azt pedig kifejezetten cáfolja, hogy a "lúgos" étrend a szervezet sejtjeit körülvevő testfolyadékok (extracelluláris tér, melybe a vérplazma is beleértendő) kémhatását (pH) érdemben képes lenne befolyásolni. A táplálékok és a szervezet sav-bázis egyensúly összefüggéseit az orvostudomány hosszú évtizedek óta vizsgálja.

 Mit tehetünk mégis ennek érdekében amivel ártani biztosan nem ártunk? Sokan alkalmazzuk évek óta : Étkezési szódabikarbóna a fürdővízbe szórva kb. két kiskanálnyi egy fürdéshez! Minimális költséggel jár, mégis a bőrön keresztüli felszívónás sokkal nagyobb mértékű mint gondonánk, ezért nem árt arra is odafigyelni, hogy milyen tusfürdőt vagy szappant használunk! 

forrás: wikipedia.org